Руският президент Дмитрий Медведев отложи с една години предвидените увеличения на щата за служителите на специалните служби.

Вместо от 1 януари 2010 година нови служители ще бъдат наети от 1 януари 2011 година.
Беше предвидено увеличение на щатовете в руската прокуратура, следствието, миграционната служба и службата на съдебните пристави.

В указа на президента, с който се отлагат назначенията не се посочва причината за това, но според източници от президентството, мотив е бюджетния дефицит.
Силовите ведомства трябваше от 1 януари следващата година да се увеличат общо с 16 000 нови щата.

Прокуратурата и следствието трябваше да получат подкрепления от 2 000. Към момента работят 63 000 души в руската прокуратура и 19 000 в следствието.

 В имиграционната служба са 34 000, като от другата година към тях щяха да се прибавят нови 4 000.
Съдебни пристави са 76 000 души, като за тази служба бяха предвидени нови 8 000, от тях близо 6 000 от тях беше предвидено да се занимават с административна работа.

Само за 2009 година това беше третото разширяване на щата в силовите ведомства. Това вече бе направено през януари и през юли месец, когато общо 14 000 бяха назначени в прокуратурата, следствието и съдебните пристави.

По отношение на миграционната служба от момента на създаването си досега служителите са се увеличили почти двойно.

Оптимизация на разходите по администрацията предстои и в руските министерства.
Владимир Путин вчера поиска от министрите си да дадат предложения за съкращаване на средствата, като срок за това ще е 1 ноември.
До тогава в руската Дума трябва да бъде представено проекта за държавния бюджет за следващата година.