Външният министър на Куба и неговият колега от Северна Корея отхвърлиха "едностранните и произволни" искания на САЩ, изразявайки загриженост относно покачващото се напрежение на Корейския полуостров, съобщиха от кубинското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Северна Корея търси подкрепа на фона на безпрецедентен натиск от САЩ и международната общност да прекрати ядрените и ракетните си програми, които тя осъществява в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Комунистическата държава, която не крие плановете си да разработи ракета, способна да удари континенталната част на САЩ, поддържа топли политически отношения с Куба от 1960 г., въпреки опозицията на острова срещу ядрените оръжия.

Някои дипломати отбелязаха, че Куба е също така една от малкото страни, които биха могли да убедят Северна Корея да се отдръпне от текущата конфронтация със САЩ, която заплашва да доведе до война.

Външните министри, които са се срещнали в кубинската столица Хавана, са призовали за "уважение към суверенитета на народите" и "мирно уреждане на споровете", според изявление, публикувано от външното министерство на Куба.

"Те категорично отхвърлиха едностранните и произволни списъци с имена, създадени от американското правителство, които служат като основа за прилагането на принудителни мерки, които противоречат на международното право", се подчертава в изявлението.

Американският президент Доналд Тръмп също засили натиска върху Куба след встъпването си в длъжност, като стопира разведряването, предприето от неговия предшественик Барак Обама и се завърна към враждебната реторика от времената на Студената война.

Служител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност, е заявил, че САЩ са дали да се разбере, че искат мирно решение на проблема с ядрената програма на Северна Корея.

"Войнственото и провокативно поведение на КНДР показва, че тя няма интерес да работи за мирно решение", изтъкнал служителят на Държавния департамент.

Куба посочи в изявлението, че външните министри на Куба и Северна Корея "изразиха тревога относно ескалацията на напрежението" на Корейския полуостров.

"Министрите обсъдиха съответните усилия, осъществени при изграждането на социализма в съответствие с реалностите", се допълва в изявлението.

Куба и Северна Корея са последните страни в света, които поддържат командно-административни икономики от съветски тип, въпреки че при управлението на Раул Кастро карибската страна предприе някои малки стъпки към по-пазарно ориентирания комунизъм на Китай и Виетнам.