Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова всички страни от ЕС да подкрепят идеята за създаване на специален трибунал, в който в бъдеще да бъде съдено политическото и военното ръководство на Русия, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Единственото нещо, което провокира Путин към варварска агресия в сърцето на Европа, беше чувството му за пълна безнаказаност. Той го чувстваше дълги години и беше убеден, че ще му се размине. Единственият начин това да спре веднъж завинаги е да се създаде Специален трибунал за агресията срещу Украйна. Той ще може да изправи висшето политическо и военно ръководство на Русия пред правосъдието", каза Кулеба чрез видеовръзка на среща на външните министри на ЕС в понеделник, цитиран от пресслужбата на украинското външно министерство .

Идеята за създаване на Специален трибунал за руска агресия беше предложена за първи път от британците, на правителствено ниво беше подкрепена, освен Украйна, от Франция, Нидерландия и балтийските страни, както и от Европейския парламент, парламентарните асамблеи на общоевропейските организации и ръководството на централните органи на ЕС.

Великобритания иска Путин да бъде съден

Великобритания иска Путин да бъде съден

Лондон ще търси механизми за това