Френският външен министър Бернард Кушнер призова палестинския лидер Махмуд Аббас да преосмисли решението си да се оттегли от президентските избори.

На среща с него Кушнер го е определил като изключително „необходим" за продължаването на мирните преговори с Израел, съобщава БиБиСи.

Също така френският външен министър е уверил Аббас, че Франция ще предложи подкрепата си, ако той реши да се кандидатира за президент.

Ние трябва да кажем на президента на палестинската автономия колко необходим и нужен е той, посочи Кушнер. Той добави, че без Аббас положителното развитие на мирните преговори би било невъзможно.

Изказването на френския външен министър последва това на президента на Франция Никола Саркози. По време на посещението си в Саудитска Арабия той призова за възобновяване на мирните преговори между Израел и Палестина.

Припомняме, преди дни призив към Аббас да не се отказва от властта отправи и президентът на Израел Шимон Перес. Според израелския държавен глава, ако Аббас се оттегли, мирният процес в региона ще бъде сериозно застрашен.

След срещата си с Аббас, Кушнер ще се срещне и с премиера на Израел Нетаняху, отново с цел засилване на мирните преговори.