Жителите на италианския остров Лампедуза завзеха сградата на градския съвет в знак на протест срещу притока на бежанци от Северна Африка, съобщават италиански медии. Според информацията местните рибари за пореден път се опитват да блокират пристанищата, за да не допуснат влизането на поредните плавателни съдове с имигранти.

През миналата нощ до острова се добраха 450 души, от които пет деца. В резултат на бежанския поток заради събитията в Северна Африка броят на имигрантите вече е превишил броя на местните жители на острова. По данни на властите на Лампедуза ситуацията с имигрантите е катастрофална. Пристигащите са предимно от Тунис.

В същото време още 500 души от страните от африканското крайбрежие са се установили днес и в околностите на сицилианския град Рагуза. Сред тях са и 150 жени.

Италианското правителство отдели 6 плавателни съда, включително и военния кораб „Сан Марко" за извеждане на бежанците от Лампедуза. Днес в Таранто в южната област Апулия пристигна първият кораб с 800 имигранти от Тунис. За тях екстрено се създават палаткови лагери.

Правителството на Италия ще заседава утре, за да обсъди възможността за подписване с Тунис на договор за установяване на контрол над бежанския поток от страната.