Трима мъже - прависти, католици и по произход от Северен Рейн-Вестфалия - се състезават за председателския пост в ХДС. Един от тях може би ще е и бъдещият германски канцлер, посочва Дойче веле.

Политическите кариери имат своите върхове и спадове. От повече от 10 месеца насам трима политици се прицелват в председателското място на управляващия в Германия Християндемократически съюз /ХДС/ - Армин Лашет на 59 г., Фридрих Мерц на 65 г., и Норбeрт Рьотген - на 55. Трима мъже, трима юристи, трима католици, и тримата от най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

На парламентарните избори през 1994 тримата са избрани за депутати и влизат в Бундестага - едновременно, но не и заедно. Тогава Рьотген е на 29 години, Лашет - на 33, а Мерц - на 39. И тримата са следвали в Бон, но по различно време. Фридрих Мерц е бил и евродепутат в периода 1989-1994, откъдето е и първият му опит като депутат.

Когато влизат в Бундестага, тримата са сред новоизбраните общо 64 депутати от листата на ХДС. Един месец след изборите е съставена управляващата коалиция между ХДС/ХСС и либералната Свободна демократическа партия (СвДП), начело на която за пети пореден път застава канцлерът Хелмут Кол.

Добри оратори

Лашет, Мерц и Рьотген първоначално са сред по-неизвестните лица в пленарната зала. Но това бързо се променя: още с първите си речи в Бундестага тримата правят голямо впечатление на колегите си парламентаристи, спомнят си ветерани в политиката.

Рьотген се специализира в сферата на външната политика и политиката по сигурността, а Фридрих Мерц - най-вече по финансовите въпроси и вътрешната политика. Лашет се профилира и като експерт и въпросите на семейната политика. Никой от тях не чете речите си - и тримата предпочитат да говорят свободно, те владеят материята и умеят да реагират спонтанно на въпроси.

Мерц, като най-опитен от тримата депутат, още в началото на 1995 година се изявява с речи в пленарната зала. В първата от тях, произнесена на 16 февруари, той се обявява за "обща външна политика и политика по сигурността" на ЕС.

Само ден по-късно първата си реч пред парламента произнася и неговият с 10 години по-млад колега Норбeрт Рьотген - реч, за която той е специално поздравен от тогавашния вицепрезидент на Бундестага Буркхард Хирш от СвДП.

Най-късно тогава във фракцията на ХДС/ХСС става ясно, че се е появил умел оратор, който оттук нататък ще участва в дебатите наравно с по-опитните. Поколението политици, влезли в Бундестага заедно Мерц, Рьотген и Лашет, е едно от най-силните и до днес. Повечето от тях впоследствие стават държавни секретари и министри.

В продължение на години Норберт Рьотген е сред близките съратници на Ангела Меркел. Поради това, че по време на различни дебати многократно защитава нейните позиции, дори започват да го наричат "любимеца на мути (мама). През 2012 година обаче това се променя радикално. Той изпада в немилост покрай споровете около провала на ХДС на местните избори в Северен-Рейн Вестфалия.

"Младите бунтари"

В първите си години като депутат от Бундестага убеденият католик Армин Лашет се посвещава на политиката в помощ на развиващите се страни. Първата си реч в Бундестага той държи чак през септември 1995 година. В бурните години на късния Хелмут Кол нито едни от тримата няма шанс да направи кариера в парламентарната фракция. Рьотген и Лашет обаче застават на страната на онези членове на партията, които настояват тя да се модернизира.

Двамата са подкрепени от новоизбрания през 1990 г. депутат от ХДС Петер Хинце. Той ги включва в тъй наречената "млада група", която се формира вътре във фракцията. Участниците в нея са верни на канцлера Кол, но същевременно си падат и малко бунтари. По-късно Хинце ще нарече групата, която проправя пътя на Меркел към председателския пост, "преторианската гвардия". Фридрих Мерц обаче винаги е странял от групата на Хинце.

Тази събота (16 януари) Мерц, Рьотген и Лашет се изправят един срещу друг - като конкуренти за ръководния пост в ХДС.

Знае се, че е обичайно неговият председател по-късно да стане и канцлер.