Парламентът на Латвия в четвъртък гласува да позволи на еднополовите двойки да създават граждански съюзи, предоставяйки им правно признание, но по-малко права от стандартния брак, предава Ройтерс.

Хомосексуалността остава спорна тема в Латвия, чиито законодатели през 2005 г. промениха конституцията, за да определят брака като съюз само между мъж и жена.

Новото законодателство, което трябва да влезе в сила в средата на следващата година, позволява на еднополовите двойки да регистрират партньорството си при нотариус.

Той позволява на партньорите права за посещение в болници, както и някои данъчни и социалноосигурителни облекчения.

Но Каспарс Залитис, активист за правата на гейовете, отбеляза, че еднополовите двойки все още няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми с наследството.

"Това е страхотно начало... Латвия вече не е една от шестте страни в Европейския съюз, които не признават еднополовите двойки", каза той пред Ройтерс.

Парламентът на Латвия избра през май президента Едгарс Ринкевичс, който е първият открит гей държавен глава в Европейския съюз, въпреки че 45% от латвийците казаха в проучване на Евробарометър през 2019 г., че биха се чувствали неудобно да имат хомосексуален или бисексуален високопоставен служител.

Проучване от 2019 г. установи, че 54% от латвийците се чувстват неудобно да имат хомосексуален или бисексуален колега, докато според проучване на Globsec от 2023 г. само 40% от страната подкрепят легализирането на брачните права на лица от един и същи пол, като брака.

Министърът на правосъдието Инесе Либина-Егнере каза, че парламентът не възнамерява да предостави на гражданските партньори права, подобни на семейните двойки.

"Ние признаваме, че имаме семейства, които не са женени, и това е начинът, по който те могат да регистрират връзката си", каза тя пред Ройтерс. "Политическата воля е да имаме наистина специфичен вид регистрирано партньорство."

Най-висшият латвийски съд постанови през 2020 г., че страната трябва да признае несемейните семейства и 46 еднополови двойки успешно подадоха петиции до съдилищата да бъдат признати за семейни единици, каза общественият оператор LSM.

Парламентът на Латвия одобри ново правителство

Парламентът на Латвия одобри ново правителство

Евика Силина от дясноцентристката партия "Ново единство" е следващият министър-председател на балтийската страна