Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс обяви, че прибалтийските републики (Литва, Латвия и Естония) никога не са влизали в СССР, а са били окупирани от него.

По този начин реагира латвийският първи дипломат на публикация за независимостта на страните от Прибалтика в профила в "Туитър" на руското външно министерство.

"В началото на 1990-те години страните от Прибалтика придобиха независимост. Това събитие породи надежда балтийските републики от Съветския съюз да се превърнат в модерни и демократични правови държави, но за съжаление това никога не се случи", се изтъква в публикацията на руското външно ведомство.

Според латвийския външен министър руските дипломати лъжат.

"Тук никога не е имало съветски балтийски републики. Прибалтийските страни бяха окупирани от Съветския съюз съгласно споразумението между Хитлер и Сталин (пакта Рибентроп-Молотов от 23 август 1939 г.), а след това възстановиха независимостта си и сега са модерни, независими и правови държави. Има лъжи, големи лъжи и туит на руското външно министерство", написа Ринкевичс в "Туитър".

Посолството на Русия в Латвия също се намеси в спора, като отбеляза, че не разбирали логиката на латвийския външен министър.

"Логиката е наука. Тази теза, изглежда, не може да бъде оспорена. В нашия многоцветен свят обаче всичко е възможно. Латвийска ССР не е съществувала - имало е "окупация". Не можете да излезете, без първо да влезете", написаха в страницата си във Фейсбук от руското посолство.