Съветът за сигурност на ООН ще наложи санкции на Техеран, ако иранското ръководство не вземе съвсем скоро решение за изход от ситуацията около своята ядрена програма.

Това изказване направи по време на пресконференция в Москва външният министър на Русия Сергей Лавров.

Мога да кажа, че ако всичко остане на това състояние, което е в момент, то не смятам, че СС на ООН дълго време просто ще седи и ще наблюдава всичко безучастно", допълва Сергей Лавров.

По думите му обаче позицията на Русия по отношение на санкциите срещу Иран няма нужда да става „по-мека или по-твърда".

"Ние имаме позиция, която следваме и преди всичко целим да бъдат изпълняване основните решения на МААЕ, потвърдени и от СС на ООН, и да изпълняваме тези решения и договорености с нашите ирански колеги", обяснява Сергей Лавров.

В момента в международната общност съществува относително единомислие по отношение на налагане на нови санкции срещу Техеран, след като и Русия, и Китай засилиха недоволството си от режима и обявиха подкрепа си за искането на САЩ.

На фона на подготовката на 6-ката по преговорите за нови санкции, Иран няколко пъти провокира западните сили с както с нови изпитания за обогатяване на уран, така и политически изявления.

От повече от една година преговорите по иранската програма се водеха с променлив резултат след като в момента на обявено постигнато споразумение наставаше срив.

Веднъж това се случи след като Иран обяви изграждането на нов, втори завод за обогатяване на уран. Малко преди това от МААЕ бяха оптимисти за постигната договореност за внос на обогатен уран от трети страни. Иран след това обаче отказа сделката.

Последният път, когато президентът Махмуд Ахмадинеджад се отметна от постигната договорка беше само преди два месеца, когато бе обявено и намерение да се построят още 10 нови завода.

Окончателно въпросът за санкции срещу Иран ще бъде решен обаче на ниво Съвет за сигурност на ООН.

В поселдните няколко месеца най-сериозна подкрепа Техеран получава на международна сцена от Турция.