Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Запада в двойни стандарти в подхода към оценката на държавните преврати в различни страни. Като пример Лавров привел ситуацията в Турция и Украйна.

По думите му, в случая с Украйна, САЩ, за да засили влиянието си в Европа, „излязоха със заплахата от страна на Русия”. В същото време Западът активно поддържал преврата в Киев, в резултат на който беше свален от власт президентът Виктор Янукович, отбеляза руският първият дипломат.  

Двойните стандарти са очевидни. На никого от нашите западни партньори не дойде на ум да каже за Украйна това, което сега се говори за опита за преврат в Турция – че превратите са неприемливи”, подчерта Лавров.

Руският външен министър също така напомнил, че в случая с преврата в Турция, който беше остро осъден, Западът не е имал никакви задължения към Анкара.

Същевременно при ситуацията с Украйна, Франция, Германия и Полша са гарантирали подкрепа за споразуменията между Янукович и опозицията. Съответният документ бил подписан на 20 февруари 2014 г.

„На сутринта всичко това рухна, те си измиха ръцете, като заявиха, че „така се получи, съжаляваме”. Когато ние се питахме не ги ли е срам, казвайки, че сделката им била гарантирана, те се скриха в храстите, засрамени”, изтъкнал още руският първи дипломат, добавяйки, че САЩ също „срамно замълчали”.

„Имаше ангажименти от страна на ЕС, имаше подписи. Това е двуличие”, заключи Лавров.

Той е убеден, че западните страни са били заинтересовани от смяната на властта в Украйна.

„Те казват, че не са подготвяли това, че хората просто са се разбунтували, но ние знаем, че това не е вярно”, заяви още Лавров.