Западните страни трябва да изоставят навиците си от минали векове, когато можеха да диктуват волята си на други страни, коментира руският външен министър Сергей Лавров пред дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Киргизстан, съобщава ТАСС.

"Най-добрият начин да прекратите тази ненормална ситуация е да се откажете от имперските си начини. Да се откажете от навиците от минали векове, от навици, да диктувате на всички своята воля и да съдите и отсъждате всичко", обяснява той, отговаряйки на въпроса кой вариант е най-приемлив за решаване на проблема със Западните санкции срещу Русия.

"Западните колеги ни казват: "Е, направете нещо в Украйна, следвайте Минските споразумения и тогава ще бъдем облекчени и щастливи да отменим санкциите." Не можем да изпълним споразуменията от Минск, защото Русия в тях дори не се споменава", допълва той.

Според Лавров, Вашингтон директно възпира страните от Централна Азия да развиват отношения с Москва. "Съединените щати работят дълго време със страни от Централна Азия. Знаем, че те директно обезсърчават страните от Централна Азия, въпреки факта, че повечето от тях са наши военно-политически съюзници, от по-нататъшно развитие на отношенията с Руската федерация. Ние не правим така."

Лавров подчертава, че Централна Азия, като всеки друг регион на света, не трябва да се превръща в арена на конфронтация между големите държави.

"Винаги можете да намерите възможности за развитие на сътрудничество с държава, насърчавайки общите интереси, но не се опитвайте да нарушавате законните интереси на тази страна, да развивате сътрудничество с трети партньори", обяснява той.

"За съжаление, САЩ имат такава линия и се проявява не само в Централна Азия: те водят такава линия с почти всички наши чуждестранни партньори и в Азия, и в Латинска Америка, и в Африка. Обръщаме внимание за това на нашите американски колеги, когато се срещаме с тях. Считаме, че това е грешно. "

В същото време, според руския външен министър, сътрудничеството между Москва и Вашингтон се развива в редица области, включително в Сирия.

"Въпреки факта, че САЩ и коалицията, ръководена от тях, са незаконно разположени в Сирия, ние не искаме излишни проблеми за сирийския народ и за нашите войски, които по искане на законното правителство на Сирия работят там, за да помогнат в борбата срещу тероризма и да осигурят стабилност", допълва Лавров.

"Има канал между военните на Русия и САЩ, той работи професионално и осигурява елиминирането на рисковете от всякакви неволни инциденти."

Путин угрижен от приближаването на НАТО към руските граници и милитаризацията на космоса

Путин угрижен от приближаването на НАТО към руските граници и милитаризацията на космоса

Ядрено-ракетният клуб нараствал като бройка