Събитията в Либия, където практически опозиционерите свалиха Муамар Кадафи, трябва да бъдат предупреждение за ръководството на Русия. Това заяви американският сенатор републиканец и бивш кандидат президент Джон Маккейн.

По думите на Макейн следващият лидер, който ще падне, е Башар Асад.

„Не е случайно, че в Сирия борбата започна с нова сила, протичат демонстрации. Аз смятам, че с наша помощ - не говоря за финансова, а за технологична, а и с други средства това ще стане", заяви Маккейн.

„В такива места като Китай и Русия е много неспокойно... Хората искат свобода, а именно свободата беше постигната от народа на Либия. Наистина в Либия стана, така да се каже PR-преврат, но падането на режима на Кадафи е неизбежно", смята сенаторът от Аризона.

Той призова също да бъдат освободени стотиците затворници, намиращи се в либийски затвори.

Всякаква диктатура в днешно време се намира в опасност, смята той. Според Маккейн не може да се прогнозира кога ще приключат арабските революции и ще спре проливането на кръв, но това все пак е по-добре за бъдещето, защото иначе арабските граждани нямаше как да узнаят какво е свобода и демокрация.

Американският сенатор припомня свое изявление от февруари, когато заяви, че ако беше на мястото на руския премиер Владимир Путин, би се държал по-малко самоуверено в Кремъл, обкръжен от кликата на КГБ.