Неправителствени спасителни организации в неделя публикуваха кадри, показващи как либийската брегова охрана стреля по посока на лодка, превозваща около 80 мигранти. Това се случва скоро, след като са били произведени предупредителни изстрели близо до спасителен кораб в международни води.

Според SOS Mediterranee, в събота сутринта либийската брегова охрана е заплашила екипажа на Ocean Viking с огнестрелни оръжия, след като спасителният кораб на неправителствената организация е бил предупреден - чрез спешна гореща телефонна линия за аларма - за лодка в беда край Либия.

Спасителният кораб беше на път към гумена лодка с около 80 души на борда, когато беше "опасно" приближен от патрулния кораб 656 на либийската брегова охрана.

Всички опити на екипа на моста да се свърже с кораба на либийската брегова охрана чрез VHF останаха без отговор, докато екипажът на патрулния кораб на либийската брегова охрана започна да стреля във въздуха.

Най-малко 73 мигранти са загинали при пореден инцидент край Либия

Най-малко 73 мигранти са загинали при пореден инцидент край Либия

Седем души са се спасили сами

Екипажът на Ocean Viking отплава с пълна скорост, защото е чувствал, че безопасността му е застрашена.

Самолетът за наблюдение Seabird 2, управляван от отделна неправителствена организация - Sea Watch, наблюдава бедствието.

В крайна сметка, 80-те души бяха поети от либийската брегова охрана, като Seabird 2 съобщи, че бреговата охрана е стреляла по посока на лодката с мигранти, за да я принуди да спре.

Екипажът на Seabird 2 също е забелязал хора в лодката да падат зад борда.

В крайна сметка те бяха възстановени. Останалите се отказаха след повече от час и бяха принудително върнати в Либия, съобщи Sebird 2.

Осем мигранти се удавиха край Либия

Осем мигранти се удавиха край Либия

Над сто души са спасени

Припомняме, че във водите около Либия често се случват инциденти с мигранти. Един от последните бе през февруари.