Ликвидиран е още един от основните фигури в Ал Кайда. Това е Фазул Абдулах Мохамед, убит в периферията на Могадишо в сряда 8 юни, съобщи висш офицер от полицията в Кения.

Съобщено е от страна на сомалийските власти, че двама терористи са били убити в сряда на сомалийска територия, и че те са били идентифицирани като Фазул Мохамед и Али Дере. Двамата са застреляни по време на нощна престрелка близо до полицейски контролен пункт.

Фазул Мохамед е роден на Коморските острови, и дълги години се сражава в Сомалия на страната на ислямистките бунтовници.

За неговата глава е обявена награда от пет милиона долара. Той е смятан за един от основните инициатори на атентатите срещу американските посолства в Найроби (Кения), а също и в Дар ес Салаам в Танзания. Фазул Мохамед е свързан също, и с анти израелските атентати в Момбаса през 2002г., когато загиват петнадесет човека. Според американските тайни служби, Фазел е е основният отговарящ за операциите на Ал Кайда за цяла Източна Африка.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън оцени убийството на Фазул като един значителен удар срещу Ал Кайда. Това е един заслужен край за терориста който причини толкова жертви и страдания на невинни хора, допълва тя.

В същото време, един от лидерите на Ал Шебаб (ислямистките бунтовници към които принадлежи и убития) заяви, че Бог ще благослови душата на Фазул, и като мъртъв той ще продължава да живее  в душите на хиляди муджахидини които готови да се борят с враговете на исляма.