Фрауке Петри, съпредседател на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), обяви на пресконференция на партията, че няма да се присъедини към парламентарната група на АзГ през новия мандат на Бундестага, съобщават германски медии.

Изненадващото изявление шокира колегите ѝ, присъстващи на пресконференцията, в която участваха също две от основните лица на партията - Алис Вайдел и Александър Гауланд, и ескалира продължаваща от месеци вътрешнопартийна вражда.

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

За първи път крайнодясна партия в Бундестага от 1945 г.

Говорейки пред журналисти в Берлин, Петри коментира: "Реших след внимателен размисъл, че няма да бъда част от парламентарната група на АзГ".

След това тя е напуснала залата, което нейните колеги очевидно не са очаквали. Съпредседателят на партията Йорг Мойтен заяви, че не е знаел за решението на Петри, което той сравни с "бомбен взрив".

По-късно Петри изтъкна пред журналисти: "Трябва да бъдем отворени към обстоятелството, че е налице конфликт в АзГ, не трябва да се преструваме, че не съществува." Тя добави, че партията е станала "анархистична" през седмиците преди изборите и "не може да предложи на избирателите надеждна платформа за управление".

От своя страна Гауланд коментира, че не смята, че негови изявления са отговорни за решението на Петри.

Петри публично критикува Гауланд за изказването му, че АзГ ще "преследва" новото правителството, както и че Германия трябва да бъде горда с войниците си в Първата и Втората световна война, за които тя каза, че не са конструктивни и биха могли да отблъснат избирателите от партията.

Крайнодясната АзГ спечели 12,6 процента от гласовете на провелите се вчера парламентарни избори и за пръв ще влезе в Бундестага, като ще разполага с 94 депутатски места.