Лидерът на Хамас Исмаил Хания бе убит в Иран. Това съобщи агенция Ройтерс.

От Хамас посочват, че той е убит при "коварен ционистки набег срещу резиденцията му в Техеран".

Хания присъства на церемонията по полагането на клетва от новия президент на Иран.

Революционната гвардия на Иран потвърди, че резиденцията на Исмаил Хания в Техеран е била ударена, като това е довело до смъртта на лидера на Хамас и един от телохранителите му. По случая се води разследване.

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Иран е "страхлив акт, който няма да остане ненаказан", е заявил високопоставения служител на "Хамас" Муса Абу Марзук, цитиран телевизионният канал "Ал-Акса ТВ".

Вчера висшият командир на "Хизбула" Фуад Шукр пък бе убит при израелски удар край Бейрут.

Припомняме, че при израелска бомбардировка в лагера Шати в град Газа през април загинаха трима от синовете на Хания, както и няколко от внуците му.

Израелските военни до този момент не са коментирали информацията. Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари написа в социалните мрежи, че се прави оценка на ситуацията.

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Фуад Шукр е убит при ракетния удар

Някои арабски медии съобщават, че Хания е бил убит с пряко попадение на ракета, но на този етап няма потвърждение за нанесен удар. Според иранското издание Nournews по резиденцията на Хания в Техеран е бил нанесен авиоудар.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас решително осъди убийството на Хания, а палестински организации призовават за демонстрации по цял свят. Ликвидирането на Хания означава сериозна ескалация на конфликта в региона и едва ли ще остане без отговор.

Представителят на министерството на външните работи на Иран Насер Канани коментира, че кръвта на убития лидер на Хамас Исмаил Хания "никога няма да бъде пропиляна". "Мъченичеството на Хания в Техеран ще укрепи дълбоката и неразрушима връзка между Техеран, Палестина и съпротивата", каза Канани, цитиран от Ройтерс.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей заяви, че е дълг на Техеран да отмъсти за смъртта на Исмаил Хания. По думите му Израел е дал основания да бъде сериозно наказан.

Само във вчерашния ден министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че не счита войната за неизбежна и увери, че ще направи всичко възможно, за да не се допусне локалният конфликт да обхване целия регион.

Не е изключено смъртта на Хания да приближи региона към пълномащабна война. И ако преди се считаше, че Иран и "Хизбула" не са заинтересовани от ескалация, то убийството може да измени тази картина.

BBC пише, че не е ясно все още как точно това ще повлияе на хода на войната в Газа, но Исмаил Хания беше активен участник в преговорите за ново прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Въпреки острия му стил, анализаторите като цяло го смятат за прагматик - в сравнение с Мохамед Дейф и Яхя Синвар, базираните в Газа лидери на "Хамас", за които се смята, че са организаторите на нападението над Южен Израел от октомври 2023 г, което отприщи войната в Близкия изток.

Исмаил Хания е един от дългогодишните лидери на палестинците - избран официално през 2017 г. и живееше предимно в Ивицата Газа. От 2018 г. е част от списъка на САЩ за терористи и с наложени санкции.

Бил е министър-председател на Палестинската автономия от 29 март 2006 г. до 15 февруари 2007, когато подава оставка, за да осигури правителство на единството между "Хамас" и "Фатах". Хания полага клетва като председател на новия кабинет на 18 март 2007 г.