Израелските сили за отбрана официално потвърждават, че висшият командир на "Хизбула" Фуад Шукр е бил убит при израелски въздушен удар в ливанската столица Бейрут.

"Тази вечер Израелските сили за отбрана нанесоха целенасочен удар в Бейрут, насочен срещу Фуад Шукр, известен още като "Саид Мухсин", най-високопоставения военен командир на Хизбула и ръководител на стратегическото ѝ звено", заяви говорителят на Израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от АФП.

Израелските сили за отбрана твърдят, че Шукр е бил и висш военен съветник на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала.

Според израелските военни Шукр "е отговарял за повечето от най-модерните оръжия на Хизбула, включително ракети с прецизно насочване, крилати ракети, противокорабни ракети, ракети с голям обсег и безпилотни летателни апарати", както и за "изграждането на силите на терористичната групировка и планирането и извършването на терористични атаки срещу държавата Израел".

От своя страна израелският министър на отбраната Йоав Галант изрази своята "дълбока благодарност към Израелските сили за отбрана".

Според него Шукр носи по ръцете си "кръвта на много израелци".

Израелски удар по цел близо до Бейрут

Израелски удар по цел близо до Бейрут

Ударена е крепост на ливанската въоръжена организация "Хизбула"

"Тази вечер показахме, че кръвта на нашия народ има цена и че няма място извън обсега на нашите сили за постигане на тази цел", написа той в социалните мрежи.

Междувременно ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при израелски удар в Бейрут са загинали трима души, двама от които деца. Други 74 души са били ранени. Издирването на изчезналите под развалините продължава.

Ливанският премиер осъди ударите по Бейрут

Ливанският премиер осъди ударите по Бейрут

Напрежение в Близкия изток

По-рано бе съобщено, че Израелските сили за отбрана (IDF) са нанесли удар по Бейрут, насочен срещу командир на Хизбула, който според израелските военни е участвал в обстрела на селището Маждал Шамс миналата събота в контролираните от Израел Голански възвишения.