Литва ще закупи 37 дрона камикадзе, които да предостави на Украйна, използвайки парите, събрани от кампанията Legion of Boom.

Това съобщи министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас в Twitter, цитиран от "Укринформ".

Турция дарява боен дрон на Литва, за да го прати в Украйна

Турция дарява боен дрон на Литва, за да го прати в Украйна

След като Литва проведе кампания за набиране на средства за закупуването му

"Част от средствата, събрани от Legion Of Boom (1 000 000 евро), ще бъдат преведени на Министерството на националната отбрана на Литва и ще бъдат използвани за закупуването на 37 дрона камикадзе от Полша и след това изпратени в Украйна. Благодарим на всички, които направиха дарения!" написа министърът.

Кампанията Legion of Boom за набиране на средства за въоръжаване на Украйна, организирана от литовския журналист Андрюс Тапинас, беше насрочена за Деня на независимостта на Украйна. Според Тапинас до момента, в който набирането на средства е приключило, литовците са дарили 1 545 милиона евро.

Антидронови системи получава Киев от Литва

Антидронови системи получава Киев от Литва

Ловците на дронове са изключително нужни на Украйна в зоните на бойните действия

Както Таписан съобщи във Facebook, 27 полски дрона камикадзе Warmate ще бъдат закупени за 1 милион евро, а техният производител WB Group ще предостави безплатно още десет дрона на Украйна.

Това не е първата военна помощ от Литва за Украйна. Вилнюс помага на Киев с оръжие от началото на войната - зенитни ракети "Стингър", минометни системи, противотанкови и противовъздушни оръжия.

Украйна ще получи разузнавателни микродронове Black Hornet от Великобритания и Норвегия.