Куази Куартенг - досегашният министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в правителството на Борис Джонсън - бе назначен за министър на финансите в кабинета на Лиз Тръс, предаде "Ройтерс".

Куартенг е идеологически съюзник на Тръс и ще трябва да се справи с кризата с покачващите се цени на основните продукти и на енергията, като предложи план за намаляване на данъците и публичните разходи.

Куартенг е на 47 години и е син на ганайски имигранти, завършил е университетите в Кеймбридж и Харвард. Специалист е по история на икономиката и се възхищава на Маргарет Тачър и на нейното наследство. Има и книга за "Желязната лейди".

За вътрешен министър в правителството на Лиз Тръс е назначена бивша адвокатка. Това е 42-годишната Сюела Брейвърман, която е силно консервативна.

Брейвърман в даден момент се беше включила в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори, но се отказа на ранен етап. От една година тя бе юридически съветник на правителството.

Сега на нея е възложена задачата да се бори с кризата с мигрантите, прииждащи през Ламанша и с плановете на Лондон да изпраща незаконни мигранти в Руанда, обявени от Борис Джонсън.

За министър на външните работи бе определен Джеймс Клевърли, който е на 53 години, поддръжник на Brexit и пламенен привърженик на Тръс.

Майката на Клевърли е родена в Сиера Леоне. От 10 години той е държавен секретар в министерството на външните работи, а от миналия юли е министър на образованието.

Бен Уолас остава министър на отбраната в кабинета на Тръс. Като цяло прави впечатление, че ключовите постове в кабинета на Тръс са дадени на британци с мигрантски произход.

Освен това за първи път министърът на финансите и министърът на външните работи са чернокожи, а вътрешната министърка е от семейство от индийски произход.