Британският външен министър Маргарет Бекет призова Иран бързо да освободи 15-те задържани британски морски пехотинци и да допусне британски дипломати до тях, предаде АФП.

На пресконференция след среща с турския й колега Абдула Гюл Бекет каза, че британската страна иска този въпрос да се разреши бързо и мирно и се надява това да стане скоро.

Тя настоя, че моряците - 14 мъже и една жена, са задържани в иракски води и отхвърли, че срещу тях могат да бъдат повдигнати обвинения за шпионаж.

По-рано британският премиер Тони Блеър предупреди Иран за възможността усилията за освобождаване на задържаните да влязат в нова фаза, ако дипломатическата фаза остане без резултат.

Междувременно говорителят на премиера поясни, че думите за друга фаза не се отнасят за някакъв краен дипломатически ход, като експулсирането на ирански дипломати от Великобритания или военни действия, предаде Би Би Си.

Тони Блеър: „Това, което се опитваме да направим сега, е да постигнем това (освобождаването на моряците) по дипломатически канали и да накараме иранското правителство да разбере, че тези хора трябва да бъдат освободени и че няма абсолютно никакво основание за тяхното задържане. Надявам се, че ще успеем да ги убедим, че трябва да ги пуснат. Ако не, тогава ще се премине в друга фаза."

На въпрос на журналисти дали думите на Блеър отварят възможност за военни действия Маргарет Бекет посочи, че мирното решение ще бъде най-добро и за двете страни.

Ние ще оставим отворена вратата за конструктивен изход от тази трудност между Иран и Великобритания, но е ясно, че е в интерес на всички този въпрос да бъде уреден скоро и мирно, каза тя.

Лондон настоява, че когато са задържани, моряците са провеждали рутинни операции в иракски води срещу трафика на оръжия.
От друга страна Иран твърди, че те са навлезли неправомерно в ирански води.

Според Би Би Си сега те се намират в база на иранската революционна гвардия в Техеран, където са разпитвани.

По повод предположението за връзка между залавянето на британците и задържането на петима иранци от американските сили в Ирак, Тони Блеър подчерта, че двете ситуации са напълно различни, тъй като присъствието на ирански сили в Ирак нарушава мандат на ООН.

По думите му в крайна сметка въпросът опира до това дали иранското правителство иска да се придържа към международното право или не.