Българи и румънци, които искат да получат разрешително за работа във Великобритания, ще трябва да докажат, че имат специфични професионални умения.

Това планират британски министри чрез въвеждането на специални системи, съобщава „Гардиън", позовавайки се на високопоставен правителствен представител.

Изданието отбелязва, че много малко потенциални кандидати за работа от двете страни биха могли да отговорят на критериите, заложени в точковите системи.
В тях има изисквания за университетско образование, професионални квалификации и потенциална възможност за печелене на пари.

Работниците в двете страни са относително неквалифицирани, продължава статията. Румъния с население от 22 млн. души е най-бедната страна, която ще се присъедини в ЕС.
Очаква се България и Румъния да станат членки на ЕС на 1 януари 2007 г., като решението предстои да бъде взето от Европейската комисия, уточняват от "Гардиън".

По-нататък изданието се позовава на проучвания на департамента за заетост и пенсия, според които има много силна зависимост между бедността в двете присъединяващи се страни и желанието на техните граждани да си търсят работа във Великобритания.

Лобистката група Migration Watch е изчислила, че в първите 20 месеца след членството 80 000 българи и 200 000 румънци ще се изсипят на Острова в търсене на препитание.

От друга страна обаче „Гардиън" цитира изявление на румънския президент Траян Бъсеску за „Хералд Трибюн", в което той атакува плановете за ограничаване на работниците от Румъния и България.

Бъсеску подчертава, че свободното движение на работна сила е една от идеите на Европейския съюз.
По думите му дебатът за големия брой работници от двете нови членки е „породен от политически интереси, а не от реалността в Румъния".