Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че възнамерява да обсъди в следващите контакти с руския си колега Владимир Путин как да "постави на мястото" Полша, след изявления за готовност за участие в конфликта в Украйна, цитира думите му ТАСС.

В разговор с журналисти след траурната церемония в мемориалния комплекс Хатин Лукашенко нарече "луд" полския посланик във Франция Ян Емерик Росцишевски, който в интервю за френска телевизия твърди, че в случай на поражение на Киев Варшава няма да има избор и ще трябва да влезе в конфликта. "И така той избухна: ""Ние (Полша) ще се бием срещу Русия." "Помислете, че те ще започнат с нас (Беларус) веднага. Какво да правим? Първият въпрос, който ще обсъдим с Путин, е как да ги поставим на тяхното място", каза Лукашенко.

Говорейки за позицията на Полша, която отново нарече "хиената на Европа", Лукашенко посочи, че в момента Варшава не е в състояние да води самостоятелна политика. "Американците се заселиха там, там няма суверенитет и независимост. Каквото кажат американците, това правят (поляците)", смята беларуският лидер.

Първият постоянен гарнизон на американската армия се разположи в Полша

Първият постоянен гарнизон на американската армия се разположи в Полша

За полския военен министър това е добра новина за сигурността на източния флаанг на НАТО