Върху гаранциите за сигурността на Беларус е настоял на срещата си с военния министър Сергей Шойгу президентът Александър Лукашенко. Именно този акцент извежда БелТА от необявената предварително видика на Шойгу в съседната съюзническа държава.

Агенцията посочва, че визитата е в изпълнение на неотдавнашните договорености между държавните глави. От цитираното от Лукашенко става ясно, че при последните разговори с Путин са договорени допълнителни разговори по темата за беларуската сигурност.

"Знаете, че аз вече повдигнах този въпрос във Върховния съвет. Но преди това го обсъдихме с Владимир Владимирович (Путин)", казва президентът Лукашенко, като след това е преминал към обвинения към Запада за неспазване на договорите от Будапеща за неразпространение на ядрените оръжия. "Някъде след 1994 г., след известния Будапещенски меморандум, където всички западни сили и Русия се заклеха да осигурят пълна сигурност на Казахстан, Украйна и Беларус. Естествено, знаете, че всички тези договори, споразумения и декларации бяха потъпкани от западните държави и няма никаква сигурност."

Интересното е, че Лукашенко говори и за "икономическа сигурност" - "Наред с другите неща имах предвид и икономическата сигурност. Каква икономическа сигурност можем да очакваме, ако наложат санкции срещу нас, Русия?"

Въпросът е бил обсъден отново в Кремъл. Президентът на Беларус припомня и договореното с Путин - че "трябва да се преразгледат всички договори и споразумения, за да се пристъпи към "междудържавен правен акт", който да осигури "пълна сигурност на Беларус".

Сергей Шойгу пристигна на визита в Беларус

Сергей Шойгу пристигна на визита в Беларус

Руският военен министър и Александър Лукашенко обсъдиха въпроса за сигурността

"Най-общо казано, на разговорите звучеше така: в случай на агресия срещу Беларус Руската федерация ще защитава Беларус като своя територия. Това е, от което се нуждаем - гаранции за сигурност", заявява президентът.

Друга тема, която Александър Лукашенко е обсъдил със Сергей Шойгу е била бойната подготовка, в която влизат руски военнослужещи, разположени в Беларус. Тази подготовка е нужна, тъй като "поляци и литовци" са започнали да се придвижват към западния фланг на съюзната държава.