Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва призова настоящия държавен глава Жаир Болсонару да подаде оставка или да бъде отстранен от власт (импийчмънт) заради нескопосното му управление на кризата, предизвикана от новия коронавирус, съобщава "Гардиън".

Болсонару: Да се връщаме на работа, да не се поддаваме на истерията "коронавирус"

Болсонару: Да се връщаме на работа, да не се поддаваме на истерията "коронавирус"

Омаловажи ситуацията

Изказвайки се на живо в социалните мрежи, Лула настоя: "Смятам, че сме в много трудна ситуация, тъй като Болсонару няма психологически калибър да управлява Бразилия. Или този тип трябва подаде оставка, или ще бъде подложен на импийчмънт - нещо трябва да се случи - защото не е възможно човек да бъде толкова безотговорен, че да си играе с живота на милиони хора, както той прави."

Болсонару е изправен пред все по-остри критики заради реакцията му на епидемията от коронавирус, който досега отне живота на 61 души в Бразилия и зарази над 2 500 души. Болсонару многократно отхвърля заразата като фантазия и медийна "истерия".

Болсонару: Кризата с коронавируса е медийна измама

Болсонару: Кризата с коронавируса е медийна измама

Според Болсонару провеждащите се в страната протести, които продължават вече шеста нощ, са част от заговор на медиите за свалянето му

Въпреки призива на Лула за импийчмънт, политическите анализатори смятат, че повечето членове на опозицията се противопоставят на подобен опит за сваляне на крайнодесния президент на Бразилия, опасявайки се - какъвто беше случаят с Доналд Тръмп в САЩ, - че това ще му позволи да се представя като жертва на политически заговор.

В статия, публикувана по-рано тази седмица, бразилският коментатор и бивш министър на комуникациите Томас Трауман отбеляза, че много противници на Болсонару смятат, че е по-добре той да бъде оставен сам да разруши политическата си кариера.

"Никога не прекъсвайте врага си, когато той прави грешка", пише той, цитирайки Наполеон Бонапарт.

Болсонару не се страхува от коронавируса, снима се със свои поддръжници

Болсонару не се страхува от коронавируса, снима се със свои поддръжници

След спекулациите около здравословното му състояние