Кандидатът за президент на крайната френска десница Марин льо Пен обяви, че била в по-добро положение от своя опонент, центриста Еманюел Макрон, да защитава интересите на Франция в "новия свят" на американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Льо Пен, която се противопоставя на "неконтролираната глобализация", се надява да насочи същите националистически, антиелитарни настроения, които тласнаха Тръмп към Белия дом и стимулираха решението на британците да излязат от Европейския съюз, и да стане първата жена начело на Франция.

Тя обвинява Макрон, който е положително настроен към Европейския съюз бивш инвестиционен банкер, че е подставено лице на банките и елита.

"Смятам, че съм най-добре поставена да говоря с този нов свят, който се появява, да говоря с Русия на Путин, със САЩ на Тръмп, да говоря с Великобритания на Тереза Мей ... да говоря с Индия на (премиера Нарендра) Моди", коментира тя в интервю.

По думите ѝ, това било "заради това, че всички тези страни повече или по-малко обръщат гръб на идеологията на свободната търговия, на конкуренцията и на подкопаването на социалната защита".

"Затова се чувствам много повече в съответствие с тяхната политическа философия в сравнение тази на (германския канцлер) Меркел", коментира тя.

Въпреки решението за Брекзит, Великобритания се зарече, че остава защитник на свободната търговия. Тръмп подчерта, че иска търговските споразумения да работят за САЩ, припомня "Ройтерс".

Запитана какво смята за препятствията, които срещна Тръмп в първите си 100 дни в Белия дом, включително неспособността му да отмени и да замести здравната реформа на предшественика си Барак Обама през Конгреса, известна като "Обамакеър", което беше едно от основните му предизборни обещания, тя посочила:

"Това показва, че политическата върхушка съществува и се опитва да се бори срещу демократичния избор на хората. Можете да видите, че част от системата се обединява, за да спре Доналд Тръмп да въведе мерките, които бяха избрани от народа", коментира Марин льо Пен.

На въпрос за хвалбите на Тръмп във видеозапис от 2005 г. за сграбчването на жените за гениталиите, тя отбелязала: "Вярно е, че неговите коментари бяха достойни за критика, но те бяха частни изказвания... най-важното са политиките, които той прилага."