Комисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е отложила за четвъртък решението дали да съдейства при изграждането на ядрен реактор в Иран.

Това посочват източници, цитирани от Ройтерс.

Според тях 35-те страни, представени на срещата на МААЕ, не са успели да постигнат компромисно решение по въпроса. Международната общност се опасява, че реакторът, който трябва да бъде изграден в централата в Арак, би могъл да бъде използван за производство на материал, който на свой ред да послужи за направата на ядрено оръжие.

Срещата на техническата комисия на МААЕ се провежда непосредствено преди заседанието на управителния съвет на международната агенция.

По думите на неназован дипломат, цитиран от Ройтерс, комисията е предпочела да предостави въпроса за решение на заседанието в четвъртък без да направи обичайната препоръка за това дали молбата на Иран за експертно съдействие да бъде одобрена или не.

МААЕ и Съветът за сигурност вече призоваха Иран да не осъществява проекта в Арак. Техеран се зарече да пусне реактора в експлоатация през 2009 година.

Молбата за техническо съдействие от държави, членуващи в агенцията и развиващи ядрена енергия за мирни цели, е обичайна процедура. В случая с Иран обаче САЩ и Европейският съюз призоваха молбата да бъде отхвърлена заради последователно неглижиране от иранска страна на международните инспекции, както и заради неспазването на условията на ООН за спиране на дейностите за добиване на обогатен на уран.