Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че нейната независимост е от първостепенно значение и че тя не приема за истина разузнавателната информация, която ѝ е била представена, което е очевиден отговор на премиера на Израел Бенямин Нетаняху за "таен ядрен склад" в Иран, съобщава "Ройтерс".

"Агенцията изпраща инспектори на обекти и места, само когато е необходимо. Агенцията използва всички предпазни мерки, свързани с информацията, с която разполага, но не приема за чиста монета всяка информация", подчерта ръководителят на МААЕ Юкия Амано.

Израел обвини Иран, че притежава таен ядрен склад

Израел обвини Иран, че притежава таен ядрен склад

Поиска прекратяване на ядреното споразумение с Техеран

"За да запази доверието, независимостта на агенцията във връзка с осъществяването на дейностите по проверка е от първостепенно значение", допълни Амано.

"Цялата получена информация, включително от трети страни, подлежи на строга проверка и се оценява заедно с друга налична информация", посочва още той.

Нетаняху направи разкритието по време на речта си пред Общото събрание на ООН през миналата седмица и призова МААЕ да инспектира съоръжението незабавно.

Иран отхвърли нелепите обвинения на Израел

Иран отхвърли нелепите обвинения на Израел

Иран отхвърли обвиненията на Израел, че притежава "секретен ядрен склад"

По думите му, иранското съоръжение съдържало технология за ядрената програма на Иран, добавяйки, че Иран "е взел този радиоактивен материал и го е разпространил около Техеран като "Нутела". Според Нетаняху Иран е преместил 15 килограма радиоактивен материал от склада през миналия месец и че той е съдържал до 300 тона ядрен материал.

"Имам послание за тираните в Техеран - Израел знае какво правите", обяви Нетаняху и добави, че Израел ще продължи да действа срещу Иран, а също така и в Сирия и Ирак.