Европейският съюз трябва да се маха по-далеч от Венецуела и да не се намесва в нейните дела. За това настоя президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от световните медии.

На среща с подкрепяната от него Единна социалистическа партия на Венецуела (PSUV) той е говорил за предстоящите избори в Националното събрание (парламента на страната).

САЩ убедени: Мадуро иска да "фалшифицира изборите"

САЩ убедени: Мадуро иска да "фалшифицира изборите"

Продължава напрежението между двете страни

Вчера Европейският съюз осъди решението на Върховния съд на Венецуела да се обнови състава на Националния избирателен съвет (CNE), като изтъкна, че подобни решения "съкращават пространството за демокрацията в страната до минимум".

ЕС отбеляза, че независим CNE, както и равни условия за участие на всички политически партии, са необходими за "заслужаващ доверие изборен процес".

"Избори, демокрация, свобода! И така, че никой да не се намесва в делата на Венецуела! Затова направих изявление за ЕС: притеснявайте се за коронавируса, тревожете се за расизма в ЕС, безпокойте се за икономическата криза, но не се забърквайте повече с Венецуела! Махнете се от Венецуела, Европейски съюз, стига вече с вашата гледна точка на колониалисти!", възкликна Мадуро.

"Венецуела не е заден двор! Нека Европейският съюз да бъде колкото е възможно по-далеч! Вървете по дяволите, меко казано", настоя още венецуелският държавен глава.