Единственият начин Република Македония да се върне към нормалността е, ако час по-скоро влезе в НАТО и получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заяви македонският президент Георге Иванов по време на годишното си обръщение в парламента, съобщава БГНЕС.

"Очакваме ЕС да потвърди своята политика на отворени врати. Република Македония заслужено очаква на следващата среща на върха да получи препоръка и да започне преговори за пълноправно членство", каза държавният глава

Успоредно с евроинтеграцията Македония показва, че е стратегически партньор на НАТО, на който може да се има доверие и да се разчита, посочи още Георге Иванов.

"През идващата 2018 г. се навършват две годишнини свързани с НАТО: 25 години от едностранното решение на македонския парламент за членство в алианса /23 декември 1993 г./ и 10 години от попарването на нашите надежди на срещата на върха в Букурещ /2008 г./. През следващата година НАТО може да поправи неправдата от Букурещ. Това е исторически шанс да завършим това, което започнахме преди 25 години", заяви македонският президент.

Според него голямото мнозинство от македонските граждани подкрепят тези две стратегически цели.

Македония и България са обречени на сътрудничество

Македония и България са обречени на сътрудничество

Договорът с България не може да задоволи всички, смята Георге Иванов