Македония има право да търси справедливост в съда в Хага.
Това заявяват двама македонски експерти пред Утрински вестник.

Македония не бива да се предава пред Гърция и да показва слабост след новината, че няма да получи покана за членство в НАТО. В този момент, в който страстите и емоциите преобладават над здравия разум, македонският народ трябва да помисли как да продължат преговорите и в никакъв случай не бива да се изолира и дистанцира от по нататъшни преговори за името. 

Най- добрият сигнал, който може да бъде изпратен в тази посока е, че Македония е готова да търси правата си в Хага и там да докаже, че с налагането на вето Гърция е нарушила спогодба от 1995 г.
В спогодбата изрично е казано, че Гърция няма право да налага вето за членството на ФИРОМ в международни организации.

На страниците на ежедневника експерти разсъждават до колко целесъобразно е в този момент Македония да внесе жалба в международен съд и съдебният спор съответно да търси решение на въпроса с името.

Университетският преподавател проф. Любомир Фръчкоски смята, че има правни основания за внасяне на жалба, заради нарушението на клауза в спогодбата от 1995 г.

Според него единственият шанс на малките държави като Македония е в международните спорове да се придържат към правото. Малките страни нямат друг избор, затова и страната му не бива да се предава, водена от мисълта, че предприеме ли нещо ще ядоса Гърция.

Фръчкоски смята, че македонските политици трябва да се придържат към принципа, че правото се прилага, според международните спогодби.
Пак политиците трябва да преценят как ще подходят в съда - дали ще стигнат до край със искане на обезщетение или ще оттеглят жалбата, ако се намери решение за спора с името, допълва преподавателят.

Според него, спорът може да подобри позициите на Македония и съветва съдебната процедура да бъде доведена до край. „Иначе излиза, че сме слаби и изплашени", завършва Фръчкоски.

Решение на проблема с името чрез съд е опция и според проф. Рената Тренеска-Десковска. Според нея трябва да се изпрати сигнал, че Македония е готова да стигне до Хага. Тя пояснява, че жалбата може да се употреби като политически натиск върху Гърция, с който да се демонстрира готовността на страната й ясно да посочи кой нарушава международните спогодби и на чия страна е правото.

Проф. Рената Тренеска-Десковска вижда съда като дипломатически ход, с който Гърция да бъде принудена да продължи разговорите. Според нея, ако Македония се оттегли от преговорите, това ще означава, че се отказва от членство в ЕС и НАТО.