Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да заеме по-решителна позиция в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт, като намали зависимостта от Съединените щати и започне да развива собствените си отбранителни способности, за да гарантира мира в региона, разтърсен от конфликта в Украйна, пише американският вестник The Wall Street Journal

Говорейки пред трима репортери на борда на самолета по време на полета си за Париж от среща на върха в Аман, Йордания, Макрон подчерта, че не разглежда желанието си да развива европейската отбрана като алтернатива на НАТО. Според Макрон увеличаването на отбранителната способност ще позволи на Европа да стане по-автономна в рамките на Алианса и да действа "в рамките на НАТО, заедно с НАТО, но в същото време независимо от НАТО".

"Алиансът не е нещо, от което трябва да зависим. Това е нещо, което трябва да изберем, нещо, с което ще работим. Трябва да преразгледаме нашата стратегическа автономия", каза френският лидер.

Макрон се опитва да балансира по много тънка линия. Той вече разгневи Украйна и някои от нейните съюзници, като призова Запада да предостави гаранции за сигурност на Русия при всякакви преговори за прекратяване на военните действия в Украйна и предотвратяване на разпространението на конфликта в Европа.

Гаранции за Русия? Каква муха е ухапала Макрон?

Гаранции за Русия? Каква муха е ухапала Макрон?

Политиката "В същото време" съжителства с редица илюзии. Илюзията, която се състои в желанието да се привърже Русия към Европа в краткосрочен план, докато Кремъл, напротив, твърди, че е във война със Запада

В сряда украинският президент Володимир Зеленски се срещна с президента Байдън в Белия дом и се обърна към съвместна сесия на Конгреса на САЩ. Това посещение на украинския лидер е опит за укрепване на политическата подкрепа в Съединените щати, които са изпратили повече оръжия на Киев, отколкото всеки европейски съюзник.

"Европа трябва да постигне по-голяма автономия по отношение на технологиите и отбранителните способности, включително от Съединените щати", продължи Макрон.

Конфликтът в Украйна до голяма степен обедини западните съюзници в противопоставянето им на Русия и демонстрира важността на НАТО в защитата на континента. Съединените щати и Европа изпратиха сили на източния фланг на Алианса, за да укрепят отбраната му и продължават да доставят на Украйна тежка артилерия и други оръжия.

Изпращането на големи количества тежка артилерия в конфликт без видим край е скъпо начинание. САЩ, Франция и Германия са изправени пред необходимостта да ускорят производството на нови оръжия, тъй като вече са изчерпали запасите си.

Изключително високата цена на конфликта в Украйна за Русия и Запада създава възможности за дипломация, които Макрон се опитва да използва. Той пътува до Вашингтон в края на ноември, за да обсъди ситуацията в Украйна с Байдън. След тази среща Макрон каза пред френската телевизия, че е обсъдил с Байдън "архитектурата за сигурност, в която искаме да живеем утре".

"Това означава, че едно от най-важните неща, които трябва да вземем предвид", както винаги е казвал президентът Путин, "е страхът, че НАТО ще се приближи точно до границите му и ще разположи оръжия, които могат да застрашат Русия", обясни Макрон.

В сряда Макрон каза, че подкрепя стратегията за "абсолютна защита на Украйна". Според него победата на Украйна на бойното поле ще трябва да бъде закрепена в "нов документ, който ще отбележи началото на нов ред, който гарантира политическата стабилност и сигурност на този регион и Европа като цяло".

Според Макрон в рамките на новата архитектура гаранциите за сигурност трябва да бъдат еднакво приложими за Украйна и Русия, както и за техните съседи като Азербайджан, Грузия, Молдова и Армения.

"Когато говоря за гаранции, говоря за всички тези страни, включително Русия", добави Макрон.

Високопоставени украински служители отхвърлиха идеята, че Русия трябва да получи гаранции за сигурност, тъй като според тях Москва е започнала конфликта и сега не могат да се правят никакви отстъпки. Критиците на френския президент казват, че изказванията му засилват един от ключовите аргументи на президента Владимир Путин в полза на започването на специална военна операция в Украйна, а именно идеята, че по този начин Русия противодейства на разширяването на НАТО в Източна Европа.

Контактите на Макрон с Путин са един от източниците на напрежение с Украйна и нейните съюзници от първите месеци на конфликта, когато френският лидер редовно провеждаше телефонни разговори с руския си колега. Източноевропейските лидери обвиниха Макрон, че се опитва да успокои Москва, след като той вече предупреди по-рано тази година, че Русия не трябва да бъде унижавана.

"Всички европейци и западняци, които сега ми дават морални съвети, трябва да ми обяснят кой ще седне на масата за преговори", каза Макрон в сряда. "Що се отнася до мен, не искам това да бъдат само китайци и турци".

Макрон не иска да продава кожата на руската мечка, преди Зеленски да я отстреля

Макрон не иска да продава кожата на руската мечка, преди Зеленски да я отстреля

Le Figaro припомня 2008 г., когато полуветото на Франция и Германия върху влизането на Украйна и Грузия в НАТО беше критикувано и от двете страни... Като щади и двете страни, Париж рискува да загуби и по двете точки