Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще отговори на "доказателството", че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие "във време по наш избор", съобщава "Франс прес".

"Имаме доказателство, че химически оръжия са били използвани миналата седмица, най-малкото хлор, и че те са били използвани от режима на Башар ал Асад", коментира Макрон по време на интервю за френската държавна телевизия TF1.

Асад хока Запада, че заплашва международния мир и сигурност

Асад хока Запада, че заплашва международния мир и сигурност

След заплахите на Тръмп да нападне Сирия

Макрон добави, че е в ежедневен контакт с американския президент Доналд Тръмп и че те ще вземат решение за това какъв отговор да предприемат "във време по наш избор, когато преценим, че ще е най полезен и най-ефективен".

Френският държавен глава, който направи употребата на химически оръжия в Сирия "червена линия", заяви, че една от целите му в Сирия е да "премахне способностите на режима за химическа атака".

Но той повтори, че също така иска да избегне "ескалация".

"Франция по никакъв начин няма да позволи ескалация или нещо, което би навредило на стабилността в региона на Близкия изток, но не можем да позволим режими, които вярват, че могат да действат безнаказано, да нарушават международното право по-възможно най-лошия начин", настоя Макрон.

Тръмп: Ударът срещу Сирия може да е скоро или не толкова скоро

Тръмп: Ударът срещу Сирия може да е скоро или не толкова скоро

Тръмп за пореден път използва социалната мрежа "Туитър"

Междувременно френският президент е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел по темата с атаката с химическо оръжие в контролирания от бунтовници анклав Източна Гута близо до Дамаск.

Меркел е казала пред Макрон, че е разтревожена, че способността на международната общност да наложи забрана за употребата на химически оръжия е била подкопана. Според канцлерката е очевидно, че Сирия не е унищожила арсенала си от химически оръжия.