Президентът на Франция Еманюел Макрон не възнамерява да разпуска парламента, нито да прави правителствени промени или да свиква референдум за пенсионната реформа в страната, съобщава "Франс прес".

Той е заявил самият той на среща със свои политически съюзници в Елисейския дворец.

Един от участниците в срещата посочи, че френският лидер е поискал от подчинените си да направят "в рамките на най-много две до три седмици" предложения за "промяна на подхода и дневния ред на реформите".

Твърди се, че президентът е призовал за редица "ясни проекти с точен график". По-нататъшен спор относно легитимността на предложените закони трябва да се избягва на всяка цена, обясни член от вътрешния кръг на Макрон.

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

Нови масови протести в четвъртък

Освен телевизионната си изява, планирана за утре, президентът обеща, че ще направи ново обръщение към нацията на по-късен етап.

Той поиска от своите министри да дадат приоритет на реформите чрез регулации, а не чрез законодателство, като се има предвид, че коалицията му няма пълно мнозинство в Нционалното събрание.

Социологическите проучвания показват, че повечето французи се противопоставят на решението на Макрон да повиши възрастта за пенсиониране с две години - от 62 на 64 г. за повечето хора и от 57 на 59 г. за боклукчиите.

Макрон прокара демонстративно ключовото за втория си мандат законодателство през парламента миналата седмица - без гласуване, благодарение на специален член от Конституцията. Вчера правителството оцеля след два вота на недоверие, внесени от опозицията. Законопроектът вече се счита за приет.

Франция отказа да заспи

Франция отказа да заспи

Протести в Париж след неуспешния вот не недоверие