Френският президент Еманюел Макрон предупреди срещу антисемитизма и историческия ревизионизъм в неделя, когато почете жертвите на Холокоста на 80-та годишнина от ареста на еврейски семейства във Велодром д'Ивер (в превовод Зимният колдрум) или накратко Вел д'Ив.

"Антисемитизмът не е приключил и трябва да го кажем", каза той, цитиран от РФИ.

На 16-17 юли 1942 г. близо 13 000 души са отведени на зимния колодрум в Париж, преди да бъдат изпратени в концентрационни лагери в цяла Европа. 4115 са били деца. Това е най-голямото масово задържане на евреи от френската полиция в сътрудничество с нацистките германски окупатори.

Макрон отбеляза тази тъмна глава във френската история, 80 години по-късно, при откриването на мемориал на Холокоста в централния град Питивие, на около 100 км южно от Париж. Питивие е вторият по големина транзитен лагер и пункт за депортиране във Франция за евреи след Дранси.

"Не сме приключили с антисемитизма, той все още е там - по-силен и по-разпространен", каза Макрон.

Той цитира примери за антисемитизъм в терористични актове, в графити по стени, в социалните медии и тема, която изниква в дебатите по някои телевизионни канали.

По-рано премиерът Елизабет Борн, чийто баща е бил изпратен в Аушвиц, заяви, че "Франция е загубила част от душата си" във Вел д'Ив. Масовото арестуване "стига дори по-далеч, отколкото изискваха нацистките окупатори" и "нито един държавен служител не е знаел" за това, каза тя. Тя каза на оцелелите на събитието: "Вашите истории никога няма да ни напуснат. Вашите думи са гравирани в духовете на младежите, които чуват тези ужасни свидетелства."

Оцеляла от 1942 г. еврейка разказа "за тези, които не са се върнали". Арлет Тестилер каза, че е било "болезнено" да говори на събитието за ареста от френската полиция с майка си и сестра си на осемгодишна възраст. "Не трябва да забравяме нищо", каза тя. "Да помним е задължение и ние го дължим на историята."

В речта си Макрон предупреди срещу "нов тип ревизионизъм" и повтори активната роля на Франция в нападението срещу евреите по време на окупацията.

Коментарите му идват само няколко месеца след като провалилият се крайнодесен кандидат за президент Ерик Земур заяви, че маршал Петен, ръководител на режима на Виши, е спасявал френски евреи по време на военните години.

Повечето историци оспорват твърдението, посочвайки добре документирания антисемитизъм на Петен.

Самият Макрон беше критикуван за това, че каза през 2018 г., че Петен е бил "велик войник" по време на Първата световна война, дори ако впоследствие е направил "фатален избор".