Френският президент Еманюел Макрон пришпори Европейската комисия да стори повече за ограничаването на притока на нископлатени работници от Източна Европа, работещи временна работа във Франция, предупреждавайки, че това подкопавало подкрепата за Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

След първата си среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, след като победи противничката на ЕС и националистката Марин льо Пен и спечели надпреварата за Елисейския дворец, Макрон каза пред журналисти, че е решен да реформира Франция, да съживи икономиката ѝ, но че ЕС също така трябва да защитава стандартите на социалната държава.

"Наред с тази Франция, която се реформира, която се трансформира, която се ремонтира, ние се нуждаем от Европа, която защитава", настоя Макрон.

Правителствата на страните членки на ЕС са разделени, грубо казано, между бедния изток и богатия запад, относно измененията в правилата, съгласно които българските шофьори на камиони или литовските зидари могат да бъдат изпращани във Франция за ограничени периоди и да им се плащат източноевропейски заплати, които често са под екзистенц минимума на запад.

Работата по новото законодателство ще продължи през следващия месец.