Френският президент Еманюел Макрон пристигна на тридневна визита в Германия, съобщава Ройтерс. Това е първото френско президентско държавно посещение в Германия от 24 години насам.

Посещението се разглежда като проверка на здравето на германско-френските отношения, които движат политиката на ЕС във време на големи предизвикателства за Европа: от войната в Украйна до евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември.

Макрон ще се срещне в Берлин с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, както и с кмета на града Кай Вегнер. Ден по-късно той ще се отправи към Дрезден, където ще държи реч, а във вторник ще посети Мюнстер.

Двете страни ще се опитат да намерят общ език и по дневния ред на ЕС за следващите пет години, с оглед на очакваното силно представяне на крайната десница на парламентарните избори на 6-9 юни, което ще затрудни вземането на решения в ЕС.

Макрон и германският канцлер Олаф Шолц имат много различни стилове на лидерство и публично се сблъскват по въпроси от отбраната до ядрената енергия. Въпреки това напоследък те постигнаха компромиси по различни теми, от фискалната реформа до промените във властта пазарни субсидии, което позволява на ЕС да сключва сделки и да изведе по-единен фронт.

Визитата на Макрон е опит на най-високо политическо ниво да се демонстрира, че връзката между Франция и Германия работи. Все още обаче има фундаментални пропуски по основните въпроси, които са надвиснали над ЕС.

Един ключов такъв пропуск е темата за европейската отбрана, особено ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ на 5 ноември. Експертите по отбраната го смятат за много по-непредвидим съюзник за Европа от неговия съперник от Демократическата партия, президента Джо Байдън.

Франция, която има ядрени оръжия, настоява за по-самостоятелна Европа по отношение на отбраната. Германия от друга страна смята, че военният чадър, който САЩ осигурява на Европа няма алтернатива.

Макрон посещава Германия през май и юни

Макрон посещава Германия през май и юни

Сигнал, че въпреки напрежението, отношенията все още са силни