Френските власти ще бъдат безкомпромисни при налагането на нова забрана за абая в училищата. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в петък, цитиран от CNN. Той направи коментара по повод на решението да забрани подобното на мантия облекло през предстоящата учебна година.

Забраната, която беше обявена от министъра на образованието на Франция, е последната от поредица спорни ограничения в страната върху облеклото, свързано с мюсюлманите. Той беше критикуван от редица опозиционни депутати, включително Даниел Обоно, който го нарече "нова ислямофобска кампания".

Говорейки пред журналисти след посещение в професионално училище в района на Воклюз в Южна Франция в петък, Макрон потвърди решението.

Той повтори, че религиозни символи от всякакъв вид нямат място във френските училища, които са светски.

"Училищата у нас са светски, безплатни и задължителни. Но те са светски. Защото това е самото условие, което прави възможно гражданството и следователно религиозни символи от всякакъв вид нямат място в тях. И ние енергично ще защитаваме този секуларизъм", отбеляза Макрон.

Франция забранява традиционни ислямски рокли в учлищата

Франция забранява традиционни ислямски рокли в учлищата

Това обяви френският министър на образованието Габриел Атал обяви в неделя

През 2004 г. Франция забрани религиозните символи в училищата, включително големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки. Но абаята заема сива зона и не е специално забранена.

Фокусът върху абаите следва отчетения ръст в броя на момичетата, носещи ислямски дрехи във френските училища, тенденция, която според някои е нарушение на светските ценности на страната.

Докато някои политици призоваваха за ново законодателство за забрана на религиозното облекло, изглежда, че правителството просто ще даде на директорите на училища нови насоки.

Секуларизмът във френските училища винаги е бил актуална тема с поддръжници, които твърдят, че религията, и по-специално ислямът, навлиза в публичното пространство. Критиците, от друга страна, твърдят, че религиозните малцинства са изправени пред дискриминация в исторически християнска страна.

Напрежението около образованието и религията се влоши през 2020 г., когато радикализиран чеченски бежанец обезглави учител по френски, който показа карикатури на пророка Мохамед в час.