Френският президент Еманюел Макрон обяви, че създава нов консултативен комитет, в чийто състав ще влязат политици, бизнес лидери и представители на гражданското общество.

Той ще дава своето мнение по най-различни въпроси - от образование, през климатични политики до евтаназия. На база изразената позиция някои от въпросите ще могат да бъдат поставяни на референдум.

Поканени са 52-ма души, представляващи отделните политически сили, синдикатите и високопоставени чиновници, които ще трябва да си кажат мнението, за да не се чувстват пренебрегнати и да не твърдят, че решенията, които те трябва да изпълняват, се взимат само вертикално.

Сред членовете на комитета са президентът на Висшия съвет по климатичните политики Корин льо Кере, първият председател на Сметната палата Пиер Московиси и управителят на Централната банка - Франсоа Вилерой дьо Гало.

"През следващите седмици ще обмислим промени в училищната система и в здравеопазването, като ще изградим и пътни карти за тяхното въвеждане" - посочи президентът.

Той обяви и че ще бъде създаден уебсайт, където гласоподавателите да могат да кажат мнението си по важни въпроси, така че да се почувстват по-ангажирани с неговото управление.

Президентът обяви плановете си за този консултативен комитет още миналата година - преди парламентарните избори, когато неговата центристка партия загуби мнозинството в парламента.

След обявяването на създаването на новия комитет лидерът на крайнодесните - Марин Льо Пен обяви, че това е трик. Лидерът на социалистите Оливие Форе го определи като "безинтересен ход".

От своя страна Макрон коментира: "Трябва да измислим нещо ново, нов начин на дебат. Не нова институция".

Един от ключовите въпроси, който вълнува цялото общество, а особено синдикатите, е реформата в пенсионната система. Опитите на Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 65-годишна възраст систематично се посрещат с улични протести и стачки.

Откакто през 2017 г. Макрон бе избран за президент, той често е обвиняван във властен стил на управление, при който само спуска заповеди отгоре надолу. Това усещане помогна за разпалването на продължителните протести на "жълтите жилетки" през 2018 и 2019 година.

След тях Макрон обеща решенията да се взимат след дебати с избиратели и с представители на местните власти.