Френският президент Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, по време на който го е попитал за нуждите от военно оборудване, политическа и финансова подкрепа и хуманитарна помощ, съобщиха от пресслужбата на Елисейския дворец.

"Макрон каза на президента Зеленски, че Франция остава мобилизирана да посрещне тези нужди на Украйна, включително за тежки оръжия", се казва в съобщението.

Двамата държавни глави се споразумяха да поддържат връзка, по-специално във връзка с решението на Европейската комисия относно присъединяването на Украйна към Европейския съюз и обсъждането на това решение на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 юни, добави пресслужбата.

По-рано радиостанция "Европа 1" цитира свои източници, според които Франция ще достави на Украйна шест 155-мм самоходни артилерийски оръдия "Цезар". В края на април Париж предаде на Киев още шест оръдия "Цезар", а по същото време бяха доставени и противотанкови ракетни системи "Милан". Според вестник Ouest-France френските власти вече са планирали да доставят 12 оръдия на Украйна по това време.

Обявяването на новите доставки на "Цезар" може да съвпадне с посещението на Макрон в Киев през следващите седмици. За последен път френският президент посети Украйна на 8 февруари, няколко седмици преди началото на руската военна операция. Като постави условие за посещението си в Киев, през април Макрон заяви, че е готов да посети Украйна, ако това ще доведе до нещо полезно за разрешаване на ситуацията в страната.