Ерата на френската намеса в африканските дела е отминала. Това заяви президентът Еманюел Макрон в четвъртък по време на посещението си в Габон, съобщи АФП.

В кулоарите на срещата на върха за околната среда в габонската столица Либревил, Макрон каза, че Франция не таи желание да се върне към предишни политики на намеса в Африка.

Макрон има предвид постколониалната стратегия на Франция за подкрепа на авторитарни лидери да защитават нейните интереси.

"Понякога имам чувството, че нагласите не са се променили толкова, колкото ние, когато чета, чувам и виждам хора да приписват на Франция намерения, които тя няма.", каза той. 

Забележките на Макрон последваха критики от гражданското общество и опозиционни групи, че посещението му предлага мълчалива подкрепа за президента Али Бонго, който се очаква да се кандидатира за преизбиране това лято и чиято семейна династия управлява вече пет десетилетия.

"Francafrique" е любима мишена на панафриканистите, които обвиняват, че след вълната на деколонизацията през 1960 г. Франция подкрепи диктатори в бившите си колонии в замяна на достъп до ресурси и военни бази.

Макрон и неговите предшественици, по-специално социалистът Франсоа Оланд, преди това обявиха, че политиката е мъртва и че Франция няма намерение да се меси в суверенните работи.

Макрон заминава на ключова обиколка в Африка

Макрон заминава на ключова обиколка в Африка

Париж няма да се конкурира с Вагнер

Припомняме, че в края на февруари стана ясно, че Макрон възнамерява в близко бъдеще да намали значително френското военно присъствие в Африка. Той обяви това по време на реч в Елисейския дворец.

"Промените ще започнат през следващите месеци със значително намаляване на въоръжените ни сили и увеличаване на броя на африканските ни партньори в базите ни в Африка", каза той и също така обеща да "увеличи френските усилия в обучението и доставката на оборудване за африканските партньори".

Повече от 3000 френски войници са разположени в Сенегал, Кот д'Ивоар, Габон и Джибути, според официални данни. Други 3000 войници са в района на Сахел в Западна Африка, включително в Нигер и Чад. Предложената реорганизация засяга три бази, но не и Джибути, който е ориентиран повече към Индийския океан.

Преди да направи обиколка в Африка, той представи "своите приоритети и начини за задълбочаване на сътрудничеството между Франция, Европа и африканския континент".

Макрон заяви, че "Африка не е платформа за конкуренция". В този контекст той посочи, че не възнамерява да се "конкурира" с онези, които идват в Африка "със своите армии и наемници", визирайки руската наемническа армия Вагнер.

Макрон ще посети още Ангола, Конго и Демократична република Конго.

Макрон тръгва на обиколка в Африка да бори руското и китайското влияние

Макрон тръгва на обиколка в Африка да бори руското и китайското влияние

Френският лидер ще посети Габон, Ангола, Република Конго и Демократична република Конго