Премиерът Нури ал Малики пристигна в Аман, където ще разговаря с американския президент Джордж Буш за противодействие на насилието в Ирак.

Самолетът, в който пътува Малики, се е приземил във военна база в йорданската столица, след което иракският министър-председател се отправил направо за среща с краля Абдулла Втори.

АП се позовава на някои сведения, че монархът има план за ограничаване на сектантските сблъсъци, които според опасенията на анализатори ескалират в посока към гражданска война. Според някои такава вече е налице.

Правителствен представител в Аман е отказал да коментира дали йорданският крал действително разполага с план срещу насилието в Ирак, който между другото включвал създаване на ново правителство на националното единство.

Информацията за този план дойде от Багдад, където се говори, че Абдулла Втори ще го представи на президента Буш. Той също трябва да пристигне в Йордания.

Трима лидери ще разговарят в дворец в столицата, като се очаква разговорите между Буш и Малики да продължат и на следващия ден.