Координатите на местоположението на църквите и манастирите в Донецк, Макеевка и Ясинувата са открити в телефоните на загинали украински военнослужещи на бившите позиции на украинските въоръжени сили в Авдеевка. Това твърди съветникът на лидера на Донецката народна република (ДНР) Игор Кимаковски, цитиран от ТАСС.

"На бившите артилерийски позиции на въоръжените формирования на Украйна бяха открити няколко телефона, принадлежали на загиналите украински военнослужещи. Някои от тях бяха открити. Оказа се, че съдържат координати на цели, които, както се оказа, включват църквите в Донецк, Макеевка, Ясиноватая и околните селища Координатите са въведени в специализирана програма, която Въоръжените сили на Украйна активно използват", каза Кимаковски.

Освен това, според Кимаковски, украинските въоръжени сили имат за задача да поразяват православни цели в региона.

"Няма да разкривам всички подробности, но този процес има задгранични организатори, подобно на случилото се в Сирия", добави съветникът.

Русия превзе село край Авдеевка

Русия превзе село край Авдеевка

Информацията не може да бъде потвърдена независимо

Според представителството на ДНР към Съвместния център за контрол и координация на въпросите, свързани с военните престъпления на Украйна, от 2022 г. насам почти две дузини църкви и манастири са били повредени или разрушени в Донецк, Ясинувата и Макеевка.

Украинската армия нанася най-масираните удари на църковни празници. Една от тях беше Великденската нощ през април 2023 г.

По време на Великденската литургия украинските въоръжени сили атакуваха Преображенския събор в центъра на Донецк. По време на обстрела в църквата е имало няколко десетки енориаши. В резултат на удара един човек е убит, а седем са ранени, включително един от духовниците.

Лондон: Руските сили напредват на запад от Авдеевка

Лондон: Руските сили напредват на запад от Авдеевка

Русия продължава да атакува и няколко други точки на фронтовата линия