Кандидатът за президент на френската крайна десница Марин льо Пен беше обвинена, че е плагиатствала опонента си от първия тур Франсоа Фийон в реч, която е изнесла в понеделник.

Няколко части от нейната реч във Вилпинт, северно от Париж, изглежда да повтарят почти дума по дума изказвания на Фийон, направени в обръщение на 15 април, съобщава БиБиСи.

Представител на партията "Национален фронт", чийто председател е Льо пен, заяви, че била направила "жест" към Фийон и това показвало, че "не е сектант".

Марин льо Пен се изправя срещу центриста Еманюел Макрон на балотажа на президентските избори в неделя.

Сходството в двете речи беше изтъкнато от канала Ridicule TV в YouTube, първоначално създаден от поддръжници на Франсоа Фийон, за да атакуват Макрон преди първия тур, на който Фийон беше отстранен от надпреварата.

Три пасажа от речта на Льо Пен по-конкретно изглеждат подобни на реч на Фийон от миналия месец.

Една част от речта на Фийон гласи: "След това е налице границата с Рейн, най-отворената, най-опасната, също и най-обещаващата - германския свят, с който толкова често сме били в конфликт и с който ние за в бъдеще ще си сътрудничим по толкова много начини."

В речта си Льо Пен пък посочва: "След това е налице границата с Рейн, най-отворената, също така и най-обещаващата - германският свят, с който ние за в бъдеще ще си сътрудничим по толкова много начини, при условие че възстановим отношенията на съюзници, а не на поданици."

В. "Либерасион" пише, че това, което се предполагаше да бъде ключова реч преди балотажа, вместо това се е превърнало в тема за подигравки за потребителите на социалните мрежи.

По думите на заместник-председателя на "Националния фронт", цитирани от "Франс прес", речта на Марин льо Пен била "жест към кратък пасаж в реч за Франция" от страна на "кандидат, което показва, че тя не е сектантски настроена".

Консерваторът Фийон беше водещ кандидат за Елисейския дворец, но предизборната му кампания беше разтърсена от скандал, при който стана ясно, че е плащал на съпругата си и децата си стотици хиляди евро от парите на данъкоплатците за фиктивни дейности.