След решителното поражение на президентските избори във Франция, водачът на крайната десница Марин льо Пен обяви, че ще се впусне в битката за депутатско място на парламентарните избори през юни и че нейният "Национален фронт" щял да играе "решаваща роля" във френската политика, съобщава "Асошиейтед прес".

Припомняме, че тя в момента е европейски депутат. 

Льо Пен ще се състезава за депутатско място, представлявайки Енен-Бомон, град в Северна Франция, който е нейна крепост и който се намира в бивш минен регион, където тя загуби подобна битка през 2012 г. Нов неуспех може да попречи на опитите ѝ да обедини "Националния фронт" и да я направи водещата опозиционна сила във Франция.

"Не мога да си представя да не съм начело на моите войски в битка, която смятам за фундаментална", изтъкна Марин льо Пен в интервю за френската телевизия TF1, което беше нейното първо публично появяване след загубата ѝ от Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори на 7 май.

Льо Пен обяви кандидатурата си, докато среща сили на разделение, които могат да попречат на новите ѝ цели. Нейната популярна племенница обяви, че напуска политиката, нейният баща се завръща в политиката, а нейната партия е в безпорядък.

Същевременно Макрон разстрои френската политика, отивайки отвъд лявото и дясното, за да спечели президентския пост и да създаде правителството си, рекрутирайки кадри както от десните, така и от левите политически среди.

"Ние в действителност сме единственото опозиционно движение", изтъкна Льо Пен, добавяйки: "Ние ще играем решаваща роля", повтаряйки твърдението си, че ляво-дясното разделение е било заменено от съперничество между "глобалисти, европеисти и националисти", националисти като нея.