Кандидатът на френската крайна десница за президент Марин льо Пен настоя Русия и Франция да се обединят. Тя го е сторила по време на посещението си в Русия по-малко от месец преди френските президентски избори, съобщава "Асошиейтед прес".

Льо Пен заявила по време на посещението си в руската Държавна дума, долната камара на руския парламент, че Русия и Франция трябва да работят заедно да спасят света от глобализма и ислямския фундаментализъм.

Леонид Слуцкий, който е ръководител на Комисията по външните работи на Думата, посочи, че посещението на Льо Пен било "смело".

Тя е призовала за отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия. Льо Пен изтъкнала пред шефа на Думата, че санкциите заради анексирането на Крим от Русия били контрапродуктивни. 

След като Русия анексира Крим от Украйна през март 2014 г., САЩ и ЕС наложиха забрана за пътуване и замразиха активи срещу отделни личности и компании, свързани с управляващия елит на Русия. 

Марин льо Пен няколко пъти посети Русия и често се е срещала с руските депутати. Москва ухажва крайнодесните партии в Европа с цел засилване на влиянието си на фона на търканията между Русия и Запада заради конфликтите в Украйна и Сирия.