Кралят на Мароко Мохамед VI обнародва мащабен план за демократични преобразования в страната, пише електронното издание Нюз. Ру.

Реформите предвиждат укрепване на правовата държава, разширяване на индивидуалните и колективните свободи.

В речта си за нацията мароканският крал заяви готовността си да придаде силен импулс на динамиката на осъществяваните в страната дълбоки реформи.

Кралят обеща да започне мащабна конституционна реформа, да бъде подсилен статутът и пълномощията на премиера на страната. Промяната предвижда за в бъдеще той да не се назначава от монарха, а да се издига от партиите, победили в парламентарните избори. Освен това се планира в Мароко да бъде укрепена съдебната система и правата на човека във всички сфери.

В речта си кралят подчерта, че ще се засили модернизацията и рационализацията на държавните институции, ролята на парламентарната опозиция и гражданското общество, принципа на разделение и балансиране на отделните власти.

Кралят е възложил на специална комисия да изготви промени в конституцията, като се съветва с политическите партии, профсъюзите, младежките, научните и културните организации. Комисията трябва да представи своя проект през юни тази година.

Решението на мароканския монарх идва след многохилядни демонстрации в големите марокански градове на 20 февруари. Участниците в тях искаха провеждане на коренни политически и икономически преобразования.

След тези събития монархът излезе с реч, в който изрази волята на мароканските власти да вървят напред за въплъщаване на мароканския модел.