Синагога в Марсилия ще стане джамия, съобщават БГНЕС и в. „Прованс“. Причината е  промяна в търсенето на места за религиозно поклонение от страна на евреи и мюсюлмани.

Според местното издание преди месеци мюсюлманската организация - Асоциация "Ал Бадр" купила сградата на "Ор Тора" за около 400 000 долара. От "Ал Бадр" това лято щели отново да отворят вратите на синагогата, но вече като джамия.

Еврейски учител бе наръган с нож от трима мъже в Марсилия

Еврейски учител бе наръган с нож от трима мъже в Марсилия

Скандирали антисемитски лозунги при атаката преди да наранят с ръката и крака

Репортер на френския вестник информира, че понякога в синагогата влизали едва десетина евреи, въпреки че капацитетът й е за 250 души. В същото време джамия на "Ал Бадр" отесняла дотолкова, че поклонниците извършвали извън храма традиционната си петъчна молитва.

"Промяната от синагога в джамия е символична за тенденцията в града, в който евреите се изнасят от центъра и се преместват в по-богатите предградия или дори по други места поради засилващия се антисемитизъм", коментира пред „Дъ Таймс ъв Израел“ Ели Береби, директорът на централната еврейска консистория в Марсилия.

Фен на "Ислямска държава" нападна евреин с мачете до синагога в Марсилия

Фен на "Ислямска държава" нападна евреин с мачете до синагога в Марсилия

Получил е леки наранявания

Марсилия, чието население е 800 000 души, около 250 000 са арабските жители, а евреите са около 80 000. Все по-голям брой от евреите се преместват в южните райони на града. Много от евреите в града и от еврейското население на страната търсят безопасност и по-далече – в Израел или Лондон.

Социална медийна кампания, използвайки таг #TousAvecUneKippa (всеки с кипа – бел. ред.), започна през януари да показва известни френски личности с еврейските религиозни шапки след антисемитска атака в града през януари.

Кампанията започна, за да бъде показана солидарност с френските евреи, след като тийнейджър, твърдящ, че е действал от името на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), нападна еврейския учител Бенямин Амстелен с мачете и нож, когато той се бил отправил към своето работно място за религиозно обучение в Марсилия.