Мартин Шулц, лидер на Германската социалдемократическа партия, се зарече да защитава демократичните ценности на страната, като е ефективна опозиция на правителството, след ръста в подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" на провелите се в неделя парламентарни избори, съобщават германските медии.

Социалдемократическата партия няма да участва в друга голяма коалиция, като вместо това ще "защитава демокрацията", допълни Шулц, след като партията му претърпя тежко поражение, невиждано след Втората световна война.

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

За първи път крайнодясна партия в Бундестага от 1945 г.

"Разбрахме нашата задача - да бъдем силна опозиция в тази страна и да защитаваме демокрацията срещу онези, които я поставят под въпрос и я атакуват", изтъкна той пред партийния актив в централата на партията в Берлин.

Основните партии бяха най-големите губещи на вчерашните избори в Германия, като делът от гласовете за социалдемократите намаля с 5,2% до 20,5 на сто в сравнение с предходните избори, докато делът от гласовете за консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел отбеляза спад с 8,6 процента в сравнение с изборите през 2013 г.

Най-големите победители бяха "Алтернатива за Германия", която взе 12,6% от гласовете, и либералната Свободна демократическа партия, която зае четвърта позиция с 10,7 на сто от гласовете.