На разсъмване Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна. Чуха се експлозии в Киев, Черкаси, Харков, както и в областите Лвовска, Хмелницка и Ровненска. За това бяха разпространени данни на украинските Военновъздушни сили, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Украинските военновъздушни сили представиха своята ежедневна информация за свалени цели по-късно от обикновено, тъй като руската атака продължи и сутринта в четвъртък.

Според украинските въоръжени сили първата вълна е започнала около 3:40, ударите са нанесени с крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55 с въздушно изстрелване.

Регистрирани са общо 43 крилати ракети, изстреляни от самолети на стратегическата авиация Ту-95МС от летището в Енгелс (Саратовска област).

"Ракетите бяха изстреляни на няколко вълни. Те навлязоха в украинското въздушно пространство в различни посоки, като постоянно променяха курса по маршрута", се казва в доклада.

От 43-те ракети 36 са били свалени, съобщиха украинските ВВС. "Освен това, около 6:00 врагът започна атака срещу Харков със зенитни управляеми ракети С-300", се казва в доклада.

Киевската градска военна администрация заяви, че Киев е бил атакуван от около 10 стратегически самолета Ту-95МС, които са изстреляли крилати ракети от типа Х-101/555/55, "унищожени са над 20 вражески цели".

Отломки паднаха в поне три района на украинската столица. В Шевченковския район на Киев има повреда на газопровод. В Дарницки район отломки паднаха върху жилищна сграда и нежилищни помещения, причинявайки значителни щети. Пострадали са седем души, сред които и деветгодишно момиче, съобщават от администрацията.

МВР също съобщава за седем пострадали в Киев, сред които и дете. След известно време в Киев беше обявена втора тревога - група ракети долетяха от посоката на Черниговска област.

В Черкаси отломки от ракети паднаха върху обект на социалната инфраструктура в центъра на града, съобщи губернаторът Игор Табурец. Шефът на МВР на Украйна Игор Клименко уточни, че сграда на хотел в Черкаси е била разрушена в резултат на ракетната атака.

Там е възникнал пожар, пламнали са и търговските павилиони на пазара, 10 души са ранени, един пострадал е изваден изпод развалините, а разчистването на отломките продължава. В хотела може да има около 23 души, а под развалините все още има хора, допуска Табурец.

Зеленски призовава Шолц да засили противовъздушната отбрана на Украйна

Зеленски призовава Шолц да засили противовъздушната отбрана на Украйна

Ключови срещи в ООН

Най-малко шест експлозии избухнаха в Харков около 6:00 часа. В резултат на атаката е разрушена сграда на склад, каза Клименко. Губернаторът Олег Синегубов твърди, че атаката е извършена с шест ракети, вероятно С-300. Ранени са двама мъже.

"В Лвовска област врагът удари промишлена зона, има разрушения и пожар", каза шефът на МВР. По думите му "удари и щети" има и в Ровненска област.

"Днес силите за противовъздушна отбрана свалиха четири крилати ракети, които летяха към нас", каза кметът на Лвов Андрей Садовой. "Целите можеха да бъдат както в града, така и в региона."

В град Дрогобич в Лвовска област в 6:25 имаше две попадения в промишлено съоръжение, запали се работилница и беше унищожена триетажна складова сграда. Друг ракетен удар порази частен двуетажен склад и там също започна пожар. В Дрогобич има петролна рафинерия.

След осем часа сутринта военновъздушните сили на украинските въоръжени сили съобщиха, че крилатата ракета продължава да се движи в посока Черновицка и Ивано-Франковска области. В 8:42 сутринта предупреждението за въздушно нападение е отменено.

Русия не коментира сутрешната ракетна атака срещу Украйна.

ISW: Украйна потвърди за атака по руско летище в Подмосковието

ISW: Украйна потвърди за атака по руско летище в Подмосковието

Русия хвърля всичко налично, за да спре контранастъплението

За първи път от шест месеца Русия атакува енергийни обекти в Украйна, съобщава "Укренерго".

Според националната енергийна компания в резултат на нощните и сутрешните атаки е пострадала инфраструктура в централните и западните райони на страната.

Заради последствията от атаката частично без електричество останаха  Ровненска, Житомирска, Киевска, Днепропетровска и Харковска области.

Сутринта без ток са останали 398 населени места.

Лондон очаква нови масирани удари на Русия срещу енергийна мрежа на Украйна през зимата

Лондон очаква нови масирани удари на Русия срещу енергийна мрежа на Украйна през зимата

Москва трупа далекобойни крилати ракети