Гневът срещу враждуващите лидери на Либия кипнa, когато протестиращи нахлуха в сградата на парламента в източния град Тобрук и организираха най-голямата демонстрация от години в столицата Триполи, съобщава агенция Ройтерс.

Протестиращите в Тобрук, обвиняващи парламента в държавна измяна и кражба на обществени пари, около осем години след избирането му, нахлуха в сградата и подпалиха части от нея, докато въоръжените сили там се изтегляха.

С политическите фракции, които се карат за контрола над правителството след неуспеха да проведат насрочени избори миналата година, Либия е тласната обратно към териториално разделение и гражданска война, докато държавните служби постепенно се сриват.

Протестите срещу хроничните прекъсвания на електрозахранването изведоха демонстранти по улиците на няколко града, устоявайки на гнева на въоръжени фракции, за да изразят гнева си от провалите, които направиха живота непоносим през знойните летни месеци.

На Площада на мъчениците в Триполи няколкостотин души се събраха, за да викат лозунги, изискващи електричество, критикувайки въоръжени фракции и политици и настоявайки за избори в най-големите протести в столицата срещу управляващия елит от години.

Протестиращите стояха до сградата на правителството, скандирайки "Искаме ток, искаме ток".

Други протести на десетки демонстранти също се проведоха във всеки от Бенгази, ал-Байда и Мисрата и някои по-малки градове, показвайки как гневът от ситуацията се простира през фронтовете на властта между съперничещите си сили в страната.